Cornel Moraru

Cornel Moraru

Project Manager

Numele meu este Cornel Moraru și vă invit în Laboratorul de gânduri pentru a ne pune puțină ordine în minte și pentru a deprinde arta de a gândi limpede. Mi-am petrecut ultimii zece ani din viață încercând să îmi fac o imagine cât mai clară despre lumea în care trăim, despre mine însumi și despre modul în care pot deveni mai împlinit cu ajutorul unei gândiri bine cumpănite. Astfel, mi-am dat seama că arta sau meșteșugul de a gândi bine nu este dificilă, însă, ca orice artă, necesită timp, dedicație și exercițiu.

Călătoria mea pe acest drum al cunoașterii de sine a început, ca în cazul fiecăruia dintre noi, atunci când m-am născut și m-a purtat de-a lungul timpului prin filosofie (pasiunea mea principală în momentul de față), lingvistică, economie, sport, muzică și organizare de concerte. Pe parcurs, mi-am dat seama că nici unul dintre domeniile enumerate, luate individual, nu sunt suficiente, ci abia atunci când începi să privești lumea ca un întreg ajungi să-ți dai seama și care este locul tău în acest peisaj. De aceea, fiecare dintre domeniile de mai sus nu sunt decât piese separate, cu un anumit rol într-un mare puzzle al vieții.

Lucrând la acest puzzle, a realizat că pentru a avea o viață bună nu trebuie să știi tot, însă trebuie să știi să gândești corect, să iei decizii bune și să nu te lași intimidat de obstacolele pe care viața și le pune în cale. Iar ca acestea să fie cu putință, trebuie să te bazezi pe informații sigure și pe scopuri clare. În Laboratorul de gânduri, îmi propun să împărtășeșc câte ceva din gândurile mele, din ideile pe care le găsesc și din studiile pe care le citesc astfel încât, prin aceste informații, să vă puteți lua viața personală și profesională în stăpânire.

Viziteaza profilul meu academic

Cei 5 ani petrecuți la Facultatea de filosofie (licență + masterat), cei trei ani de cercetare în cadrul Centrului de cercetare a istoriei ideilor filosofice (CCIIF) și activitatea didactică de la Universitatea națională de arte m-au învățat cât de important este să îți analizezi prejudecățile și gândurile. În această perioadă am publicat șase studii de specialitate în reviste academice, am ținut cinci prelegeri și am colaborat la editarea a trei volume de texte filosofice.

Mai importantă decât învățarea sistemelor de gândire ale celor mai importanți filosofi ai istoriei, a fost realizarea faptului că o viață pe care nu o gândești pe cont propriu este, în general, mai puțin fericită. De aceea, înțelegerea și practicarea filosofiei te va ajuta să îți rezolvi multe dintre conflictele interioare care te opresc să trăiești bine.

În articolele de pe blog vei găsi, într-un limbaj simplu și accesibil, cât mai multe idei filosofice pe care le poți aplica în mod practic.

Fiindcă am fost atras filosofia antică, m-am hotărât să studiez limbile clasice (greacă veche și latină) pentru a avea acces direct la textele filosofice grecești și latine. În cei 6 ani care s-au scurs de atunci, am absolvit și Facultatea de Limbi Clasice și am participat la traducerea din 5 autori antici.

Această experiență mi-a arătat că înțelegerea autentică a oamenilor necesită o atentă observare a limbajului și a semnificației psihologice a metaforelor acestuia. De aceea, pe lângă structurile gramaticale ale celor două limbi, am învățat totodată și cum e să vezi lumea prin ochii altuia și să înțelegi prejudecățile lui.

De aceea, am fost atras totodată de psihologia limbajului și de studiile lingvistice comparative și m-a preocupat lărgirea orizontului propriu de gândire prin înțelegerea celuilalt.

Curiozitatea m-a purtat și pe băncile Academiei de studii economice din București, unde timp de trei ani m-am familiarizat cu sistemul financiar, cu marketingul și cu managementul la Facultatea de cibernetică. Privind toate acestea din punctul de vedere al unui pasionat de filosofie, mi-am pus întrebări legate de principiile economiei și am căutat să-mi explic lumea în care trăim cu crizele sale financiare și cu dorința ei imensă de progres.

Astfel, am dobândit niște instrumente practice care mi-au permis să fac față provocărilor financiare pe care viața ni le pune tuturor în față și am învățat în ce anume și când merită investit și de ce. De asemenea, am înțeles cum să-mi fac o afacere care să fie profitabilă, însă să-mi ofere și suficientă libertate pentru a-mi vedea de pasiunile mele și pentru a-mi împlini visele.

După filosofie, sportul a avut cea mai mare influență asupra mea. Asta probabil și pentru ca mi-am petrecut majoritatea timpului implicat într-un fel sau altul în activități sportive. Paisprezece ani am jucat hochei de performanță, timp în care am fost de două ori campion național și de 3 ori vicecampion; am fost membru al echipei naționale de hochei a României timp de 3 ani consecutiv, și am câștigat alături ei o medalie de aur la un campionat mondial (Div. II, 2003). Pe lângă acestea, am participat cu echipa de club la peste zece turnee internaționale de la care ne-am întors cu diverse medalii.

Din hochei am învățat că atât limitele fizice cât și cele mentale pot fi depășite prin voință și m-am obișnuit cu ideea că nimic nu se face peste noapte și fără efort susținut. De asemenea, m-am obișnuit cu disciplina și cu un program solicitant și am înțeles că singurul mod în care poți ajunge printre cei mai buni este să faci ceea ce îți place și să nu lași faci compromisuri care ar putea să te tragă înapoi.

De vreo șase ani mă ocup și cu muzica, la început din pasiune și, apoi, ca job full time. În acest timp am fost implicat în mai multe proiecte de muzicale în zona muzicii reggae și a muzicii electronice, am mers ca DJ la party-uri în toată țara, am susținut sute de show-uri și am cunoscut o mulțime de oameni frumoși și activi.

Această experiență m-a obligat să fiu mai creativ, mai deschis și mai înțelegător cu toate tipurile de oameni. De asemenea, mi-a arătat și cum arta poate avea un rol eliberator pentru fiecare dintre noi atât pe termen scurs cât și pe termen lung.

De aceea, cred ca toată lumea ar trebui să aloce o parte din timpul liber practicării unei arte, chiar și ca simplu hobby. Nu după mult timp veți vedea lumea în culori mai vii și veți fi mai împăcați cu voi înșivă și cu cei din jurul vostru.

Timp de șapte ani m-am implicat și în organizarea de concerte reggae. Această experiență m-a făcut să pun la un loc toate cunoștiințele pe care le-am  dobândit în celelalte domenii pentru a oferi oamenilor clipe frumoase pe care sper că nu le vor uita niciodată.

Am învățat și că, în spatele distracției noastre, se ascunde mult efort de organizare și promovare, strategii, bugete și emoții. Și tot acolo se găsesc și oameni pregătiți, pasionați și profesioniști de la care ai de învățat mereu. Implicându-mă activ în toate aspectele organizatorice, am învățat că nici o cunoștință nu este inutilă, dacă înveți să o integrezi în viața concretă și să te folosești de ea.

Astfel, am văzut că poți împăca creativitatea cu planificarea financiară astfel încât să nu fii nici cu capul în nori și nici tot timpul cu ochii in Excel.