Creierul nostru cântărește, în medie, în jur de 1,3-1,4 kg – aproximativ 2% din masa corporală a unei persoane mature. Această substanță gelatinoasă conține în jur de 73% apă și echilibrul său este unul foarte sensibil. O deshidratare de doar 2% ne afectează în mod semnificativ atât puterea de atenție cât și celelalte facultăți cognitive. O schimbare infimă în chimia creierului, adică în substanțele prezente la un moment sau altul în creierul nostru, poate echivala, la nivelul fenomenologiei conștiinței cu schimbări drastice – de la simpla pierdere a puterii de concentrare, până la halucinații sau chiar pierderea conștiinței.

De aceea, creierul este, fără îndoială, cel mai complex și sensibil mecanism produs vreodată, fie de natură fie de om. El generează zilnic, în medie, 50 000 de gânduri conștiente și alte sute de mii sau chiar milioane de procese inconștiente care ne ajută să construim practic lumea în care trăim. Ceea ce percepem

Deși nu se poate cunoaște cu exactitate numărul neuronilor pe care un creier adult îi poate avea, estimările oamenilor de știință vorbesc despre 86 de miliarde de neuroni, dintre care fiecare are se conectează, prin 40.000 de sinapse cu alți neuroni. Așadar, dacă luăm în calcul poate stările posibile ale creierului, ele depășesc numărul de atomi de materie din universul vizibil. Această afirmație este contraintuitivă și ar putea părea contraintuitivă. În fond, universul este inimaginabil mai mare decât creierul nostru. Trebuie să ținem cont că nu este vorba despre neuroni individuali, ci despre stări ale creierului, despre conexiuni între neuroni, stabilite de-a lungul întregii vieți a omului. Dacă fiecare neuron formează, medie, 40.000 de sinapse și, fiecare dintre rețelele neuronale sunt într-o continuă schimbare, există șansele ca numărul conexiunilor posibile să depășească atomii din univers.

Am mai putea lua in considerare un lucru foarte important: la oameni, cea mai importantă parte a creierului pentru dezvoltarea proceselor cerebrale superioare de precum  memoria, percepția, atenția, conștiența, gândirea, limbajul etc. este, de fapt, o parte foarte mică a creierului. Cortexul cerebral nu măsoară în medie mai mult de 4mm grosime și nu are un perimetru de mai mult de 2 coli a4, considerabil mai mare decât la alte forme de viață în comparație cu volumul total creierului. Pentru a putea încăpea în cutia craniană, acest cortex este pliat într-un mod foarte complicat, motiv pentru care, privit din afara, creierul are, privit din exterior, un aspect striat. Practic, toată viața noastră conștientă „încape” pe aproximativ două coli de hârtie.

Acest text este făcut pe baza rubricii „Creierul uman și miturile sale”, realizată de Cornel Moraru, și difuzată pe Radio România Cultural, luni, 3 aprilie, în cadrul emisiunii „Știința în cuvinte potrivite”. Mai jos puteți asculta înregistrarea integrală. Audiție plăcută!