Studiile psihologice arată că oamenii care fac sport sunt, în medie, mai fericiți decât cei care au un trai sedentar. Multă lume ia această informație de bună și nu se mai întreabă de ce are loc acest lucru. Ce anume face ca mișcarea să ne facă mai fericiți? De ce o activitate fizică ne influențează starea psihologică? Cum funcționează acest mecanism enigmatic care leagă corpul nostru de mintea noastră?

În primul rând, trebuie să ținem cont că orice organism de pe Pământ este leneș prin definiție. Și asta pentru că, în orice ecosistem, energia costă și nu merită sacrificată decât pentru un câștig mai mare din punct de vedere evolutiv – adică fie hrană, fie împerechere.

La fel s-a întâmplat și cu omul în preistoria acestei rase. Era (și încă este) o creatură leneșă care trebuie motivată să facă fie și cea mai mică mișcare. Modul în care creierul nostru a învățat să ne motiveze este prin intermediul unei substanțe numită dopamină care, atunci când este eliberată în creier, ne provoacă plăcere. Adică, un fel de șantaj emoțional dezvoltat și rafinat evolutiv. Dar care este legătura cu sportul?

Păi sportul este o activitate pe care omul civilizat o face de bună voie. Omul primitiv, însă, nu făcea sport. Cea mai apropiată activitate de ceea ce numim noi astăzi sport era aceea de a fugi de un leu sau alt animal de pradă prin junglă sau aceea de a fugi după pradă prin savană. Deci era o importantă chestiune de supraviețuire. Dar, atunci când depunem efort intens, mușchii încep să ne doară, la fel ca și unele organe interne, fapt ce ne face să ne oprim „să ne tragem sufletul”.

După cum vă puteți da seama, nu este prea eficient să ne oprim atunci când suntem fugăriți de un leu. Așadar, de-al lungul milionelor de ani de evoluție s-a dezvoltat un sistem de protecție care, atunci când nu ne oprim din efort în primele minute în care încep să ne doară mușchii și „să nu mai avem aer”, se emană în organismul nostru, pe lângă adrenalină (care ne face să nu mai simțim durerea) și dopamină (care ne provoacă o anumită plăcere). Ingenios, nu?

Noi putem, însă, deturna acest mecanism ancestral pentru a ne folosi propriilor scopuri. Și cum nu mai suntem prea des alergați de animale sălbatice prin orașe, îl putem folosi pentru a fugi de stres, de grijile zilnice și de problemele care ne apasă. În acest mod sportul ne poate face mai fericiți și mai calmi.