Una dintre ideile cele mai persistente în mințile noastre este aceea că lumea, așa cum o percepem noi este astfel și pentru ceilalți. Cu toate acestea, există oameni care percep lumea într-un mod radical diferit, iar acești oameni, cel mai adesea au capacități artistice uluitoare. Este vorba despre sineteți și despre sinestezie – o condiție neurologică care face ca percepția umană să intre într-o altă dimensiune.

Am scris în altă parte despre faptul că realitatea nu este ceva „în sine”, ci e construită de mințile noastre pe baza percepției (citește mai mult aici). De aceea, există posibilitatea ca circuitele neuronale să ofere perspective noi asupra realității la care nici nu ne gândim. Cum ar fi să vezi „culorile cuvintelor” sau „culorile sunetelor”? Adesea credem că astfel de exprimări sunt metaforice, însă sinesteții fac aceste lucruri la propriu – văd culoarea literelor și a sunetelor.

Câteodată numim „sinestezie” experiența pe care ne-o oferă un film 3d într-un cinema, de exemplu, însă nu despre acest sens larg al cuvântului vorbim aici. În sens restrâns, sinestezia este un alt mod de conectare a diverselor părți ale creierului nostru care are ca rezultat experiențe esențial diferite de cele „normale”.

Deși până nu demult era o condiție complet ignorată de știință, sinestezia este, de fapt, destul de des întâlnită. Unul din 200 de oameni sunt sinesteți și această condiție se transmite în familie – deci are o bază genetică. Mai mult decât atât, sinestezia este de 7-8 ori mai crescută la artiști, fapt ce ne duce cu gândul la faptul că „talentul”, care intră în discuție atât de des când este vorba despre artă, are o bază neurologică. Pur și simplu, artiștii văd lumea altfel și simțurilor lor fac altfel asocieri

Există două tipuri de sinestezie. Prima este cea perceptuală, care permite asocierea strânsă între mai multe canale perceptive (cum ar fi văz-auz) și este adesea întâlnită la artiști. Cea de-a doua, sinestezia conceptuală, constă în capacitatea de a vizualiza concepte abstrate precum unități de măsură a timpului sau operații matematice.

V-ați gândit vreodată cum este să vedeți o secundă? Un sinestet conceptual vede o secundă cu o formă și culoare determinate. Spre exemplu, vă poate spune că secunda este un pătrat albastru. Majoritatea oamenilor ar considera această asociere o metaforă, însă, în mintea unui sinestet nu este decât o percepție unitară, concretă și nemetaforică.

De aceea, s-au avansat diverse teorii care propun ca bază a metaforizării și abstractizării această condiție ciudată care apare câteodată în configurația creierului nostru. Cu alte cuvinte, primele metafore și abstracțiuni ar fi fost descrieri concrete ale unor sinesteți, preluate de restul oamenilor în calitate de asociere semnificative. Dacă lucrurile stau astfel, am putea avea o origine comună a artei și a gândirii abstracte, fapt care arată că filosofii și matematicienii nu sunt atât de departe de pictori și poeți.