Sunt momente în viață când ne pare imposibil să zâmbim. Lumea ne apare într-o lumină atât de nefavorabilă, încât orice încurajare a prietenilor nu ne poate smulge decât un zâmbet forțat. V-ați întrebat vreodată de ce nu putem să mimăm veselia? Oare puteți face într-un fel să câștigați zâmbete în momentele grele? Haideți să vedem ce spune neuroștiința privitor la aceste întrebări.

 Am scris în altă parte de ce zâmbetele trebuie văzute ca fiind unitatea de măsură a fericirii (citește aici). Așa că trebuie să vă smulgeți cât mai multe zâmbete pentru că fericirea aduce mai multă fericire și e contagioasă. Oricât de greu vi s-ar părea există anumite hack-uri care vă pot face să fiți mai fericiți și să zâmbiți mai mult, indiferent de firea voastră sau de situația în care vă aflați.

De ce nu putem râde la comandă

În primul rând, nu putem râde la comandă pentru că sistemul de recompensare al creierului nostru nu poate fi decât foarte greu declanșat în mod rațional. Fiind un produs al evoluției, el este declanșat ca răspuns la stimuli ai mediului, nu la comenzi arbitrare din partea noastră.

În al doilea rând, râsul și zâmbetul implică cea mai mare parte din mușchii feței, mușchi pe care noi nu am învățat să-i controlăm intențional – așa cum facem cu bicepșii de exemplu la sala de forță. Cu alte cuvinte, nu există fitness pentru mușchii feței. De aceea, noi nu putem imita perfect un zâmbet. S-ar putea să ne iasă binișor și să păcălim niște semeni de-ai noștri, însă nu ne putem păcăli propriul creier. Acesta își va da seama că zâmbetul nostru este unul comandat și nu unul autentic și nu va porni sistemul de recompensare care eliberează plăcere în corpul nostru.

Studiile arată că mușchii din jurul ochilor sunt cei care ne trădează cel mai adesea că imităm fericirea. De aceea, ca unitate de măsură a fericirii ce nu poate fi falsificată, zâmbetul este foarte sigur. Nu putem falsifica zâmbete așa cum falsificăm bani, drept urmare nu există nici o „intrare pe ușa din spate” în lumea celor fericiți. În ceea ce privește fericirea, trebuie să învățăm că fiecare zâmbet trebuie câștigat cu muncă serioasă și perseverență.

 Cum câștigăm zâmbete?

Norocul nostru este că sunt și alte activități, în afară de zâmbit, care ne pot declanșa sistemul de recompensare al creierului. Prin acestea, noi trebuie să ne câștigăm fericirea. Așadar, o viață fericită, cu multe kilo-zâmbete la activ este o viață care reușește să facă cât mai multe lucruri care, din punct de vedere evolutiv, ne ajută la acomodarea cu mediul și perpetuarea speciei. Acesta este modul naturii de a ne recompensa pentru eforturile noastre de a fi „the fittest of the fittest”.

Printre activitățile care ne-ar putea face fericiți și ar putea naște zâmbete se numără relațiile sincere cu ceilalți, activitățile fizice, productivitatea, îndeplinirea scopurilor pe care ni le fixăm, sexul, respectul celorlalți față de noi, arta sau cunoașterea.

Toate acestea au un dublu avantaj. În primul rând ne ajută să fim oameni mai buni, să ne adaptăm cu mai mult succes mediului și să fim mai împliniți. Pe de altă parte ne ajută să declanșăm mecanismele fericirii ale creierului.

Având în minte aceste lucruri, ce ar fi să nu ne oprim din încercarea de a câștiga bani și să începem să găsim metode de a câștiga fericire? Acesta este singurul mod în care putem să ne asigurăm că viața noastră va fi una fericită și că nu vom avea regrete care să ne bântuie până la ultima suflare!