Chiar dacă nu întotdeauna alegerea este făcută în mod conștient, fiecare optăm pentru niște scopuri pe care să le urmăm în viață. Fiecare avem niște idealuri de care, încă din adolescență, ne simțim atrași în mod magic, adesea fără să ne dăm seama de ce. Acestea ajung, mai târziu să devină profesiile noastre, visurile pe care le visăm cu ochii deschiși. În același timp, însă, pot deveni și coșmaruri. De aceea opțiunile pe care le facem trebuie cumpănite cu atenție și revizuite constant.

Gândiți-vă la viață ca la un supermarket prin care ne plimbăm și la scopurile pe care le alegem ca la produsele de pe rafturile acestuia. Ca și produsele supermarket-ului, idealurile noastre ne sunt date deja la pachet, nu le „producem” noi propriu-zis. Noi putem, cel mult, să combinăm mai multe ingrediente într-o rețetă personală, însă societatea ca întreg ne oferă aceste ingrediente deja ambalate.

Acum, mai gândiți-vă că în viață, ca și la cumpărături, avem nevoie de resurse. Doar că, în viață, resursele nu sunt financiare în primă instanță, ci de timp și de energie. În fiecare scop ales trebuie investit timp și energie înainte de bani. De aceea, ca și la supermarket, vor fi scopuri mai accesibile și scopuri mai puțin accesibile. Unele scopuri le veți găsi ușor, la nivelul privirii, altele vor fi ascunse printre rafturi sau la înălțime, astfel încât veți fi nevoiți să vă chinuiți mai mult să ajungeți la ele. Ca și la supermarket, însă, scopurile care sunt la îndemână sunt, de obicei, cele mai comune și ușor de atins.

Gândiți-vă la ce ne îndeamnă societatea să facem în primă instanță: să ne căsătorim și să ne construim o carieră. Acestea sunt cele mai comune scopuri posibile pentru că toată lumea le are la un moment dat. Majoritatea oamenilor ajung, mai devreme sau mai târziu să-și întemeieze o familie și să aibă un job. Nu aceasta este ideea în viață, însă. Ar trebui țintit mai sus pentru că, dacă noi, ca oameni, nu am fi țintit mai sus, am fi rămas în comuna primitivă. Și oamenii de atunci își întemeiau familii și cariere. E drept, ei nu erau bancheri, ci vânători, dar asta nu schimbă nimic din fondul problemei. Scopul e același.

Atunci ce scopuri ar trebui să luăm de pe rafturile societății noastre? Răspunsul scurt ar fi că trebuie să luăm exact acele scopuri care ne fac să ne simțim fericiți și împliniți, oricât de ușor sau greu ar fi de obținut. De muncit, vom munci orice am alege să facem, însă este o diferență imensă între a munci la ceva ce ne face fericiți decât la ceva ce ne produce frustrări.

Așadar, oricât de improbabil ar fi, este mai bine să urmăriți un scop „mai scump”, care necesită mai multe resurse, decât un scop „ieftin”. Deși scopurile comune vă pot aduce recunoaștere socială mai rapidă și sigură, scopurile „scumpe” vă vor aduce împlinire personală și încredere în sine. În plus, după cum știm și de la produsele ieftine, scopurile comune se „consumă” repede. Anual apar alte meserii „la modă”, mai bine plătite sau cu cerere mai mare. Asta înseamnă frustrări, bătăi de cap, „reconversie profesională”, noi începuturi etc.

Pe scurt, este posibil să pierdeți mai mult timp pe scopuri mărunte decât pe scopuri greu de atins. De aceea, trebuie să ne alegem drumul în viață nu numai în funcție de „preț” și de „accesibilitate”, ci și în funcție de „reacțiile adverse” cu care vine fiecare. Ca și atunci când ne cumpărăm produse din supermarket, trebuie să ne uităm la termenul de garanție și la ingrediente pentru că și drumurile pe care le alegem în viață se înfundă, iar idealurile pe care le urmăm mai și expiră.

De asemenea, multe job-uri împachetate frumos vin cu niște ingrediente destul de nesănătoase pe care e posibil să nu vreți să le asimilați. Multe job-uri care îți oferă un statut social acceptabil vin cu nopți pierdute, stres, nesiguranță și probleme de sănătate. Întrebarea voastră trebuie să fie dacă vreți și puteți să suportați ceea ce vine la pachet cu idealul vostru.

În muzică, de exemplu, în spatele fațadei frumoase sunt sute de ori de repetiții, nopți nedormite și pierdute prin cluburi, oboseala cronică, zile pierdute pe drumuri, nesiguranță, alimentație neregulată și multe altele. Și astea vin la pachet.

Fiecare job are unele dezavantaje care „vin la pachet”, important este să vă gândiți dinainte să faceți alegerea dacă asta este ceea ce vreți. Astfel, puteți ocoli unele decepții ce apar pe parcurs. De aceea, o alegere bună a scopurilor vă va face ca la sfârșitul zilei, când rămâneți singur acasă să vă bucurați de alegerea voastră indiferent că aveți în față un vin scump sau o bere la pet.