Prin faptul că ne conectează la o lume cu posibilități practic infinite (internetul), un gadget se poate transforma într-un aparat de inventat distrageri. Mereu când intrăm pe rețelele de socializare suntem în cautare de „ceva interesant”. Și de obicei găsim tot timpul lucruri care să fie suficient de interesante ca să ne atragă atenția, însă făcând astfel ajungem să uităm de lucrurile care sunt cu adevărat importante în viețile noastre (prieteni, rude, zâmbete, etc.). Aceste obiceiuri pot fi, însă, oprite cu puțină voință.

Vorbeam acum ceva vreme într-un articol despre modul în care gadget-urile ajung să ne folosească pe noi prin faptul că ne păcălesc creierul și dau impresia că facem ceva util atunci când, în esență, nu facem nimic altceva decât a pierde timpul. În continuare, puteți citi 5 sfaturi utile care să vă ajute pierdeți mai puțin timp folosind gadget-urile:

1) Mereu când găsiți un lucru „interesant”, întrebați-vă și dacă este important pentru voi

Una dintre problemele care ne fac să pierdem timp este lipsa unei ierarhii de necesități. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că pe lume sunt o infinitate de lucruri „interesante”, însă doar puține ne sunt cu adevărat utile. Restul sunt niște curiozități pe care probabil nu le vom folosi niciodată în viața de zi cu zi. De aceea, primul pas către folosirea mai rațională a gadget-urilor este să vă întrebați la fiecare pas dacă ceea ce faceți vă ajută în vreun fel. Astfel, veți observa că obiceiurile voastre se schimbă. Veți citi site-uri mai interesante, vă veți uita mai mult la documentare și mai puțin la certuri din tramvaie, veți petrece mult mai puțin timp pe newsfeed-ul facebook-ului, etc.  În acest mod, veți scăpa de multe click-uri inutile și veți câștiga timp valoros pentru dezvoltarea noastră personală.

2) Luați mereu o carte interesantă cu voi.

Umpleți-vă momentele de plictiseală cu cărți interesante. Dacă sunteți tentați să dechideți facebook-ul când aveți puțin timp de pierdut, gândiți-vă că ați putea câștiga acel timp citind o câteva pagini. Pe lângă asta, cititul cărților vă va ajuta și în exersarea atenției și a minții în genere(citește aici). S-au făcut studii care arată că oamenii care își petrec mai mult timp folosing gadget-uri au probleme de concentrare și sunt foarte ușor distrași. Faptul că majoritatea mesajelor pe care le citim pe rețelele de socializare sunt scurte și cu structură simplă duce în timp la pierderea capacității de a urmări fraze mai complexe. Așadar, cu cât citim mai mult Facebook, cu atât ne va fi mai greu să citit un roman sau o carte de specialitate. De aceea, un exercițiu zilnic nu are cum să strice.

3) Faceți zilnic o „pauză pentru gândire”.

Obișnuiți-vă să aveți zilnic un timp de reculegere în care să vă gândiți la voi înșivă, la viața voastră și la lucrurile care vă fac fericiți. Cu timpul, este posibil să ajungeți să preferați reflecția în locul distracției și astfel, se va rezolva și „dependența de gadget-uri”. Dacă folosim mai mult mintea decât scroll-ul, obișnuințele noastre se vor schimba în bine, iar noi vom fi mai conștienți de noi înșine și mai puțin dispuși să pierdem timpul nostru valoros.

4) Instalați doar aplicațiile strict necesare.

Definiți-vă scopul pentru care v-ați luat un gadget și folosiți-l doar în conformitate cu acel scop. Nu instalați aplicații care nu vă ajută în îndeplinirea scopurilor. Astfel, puteți scăpa de tentația de a sta „doar 5 minute” pe Twitter.

5) Definiți-vă mai mult în raport cu ceea ce faceți decât în raport cu ceea ce cred alții despre voi.

Majoritatea timpului pe care îl petrecem pe Facebook nu este „despre noi”, ci „despre alții”. De aceea, câteodată e bine să dați dovadă de un pic egoism bine gândit. Definiți-vă în funcție de ceea ce faceți cu adevărat, nu în funcție de imaginea pe care și-o formează alții despre voi. În acest mod, vă puteți muta concentrarea de la impresionarea altora la efectuarea de lucruri constrcutive care să vă ajute să vă depășiți în fiecare zi.