Când vorbim despre meditație, de obicei ne gândim la culturi orientale. Ne gândim la budism, la hinduism și la alte forme de spiritualitate străine într-un fel sau altul culturii occidentale. De aceea, există și multe alte prejudecăți legate de aceste practici la noi, o cultură care pune, în general, pe primul loc rațiunea și argumentul. Cu toate aceste, ne putem gândi la rostul practicilor meditative în context occidental, conentrându-ne pe stilul nostru de viață specific.

Am scris cândva despre modul în care unele idei, precum cea de liberate, sunt percepute diferit în occident față de orient (citește aici). Și acolo am văzut că avem nevoie de un strop de spiritualitate în viețile noastre, însă această spiritualitate trebuie impregnată cu sensul specific culturii în care trăim. De altfel, practica meditației nu este străină occidentalului. Fie că vorbim despre practicile vechilor filosofi pitagoreici greci, fie că vorbim despre practicile spirituale creștine sau despre meditațiile „raționaliste” ale lui Descartes, cultura europeană este străbătută de la un cap la altul de o formă de spiritualitate meditativă.

Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare că una dintre problemele principale ale omului occidental contemporan este aceea a atenției. Multe studii arată că, odată cu apariția noilor tehnologii și medii de comunicare, cum ar fi internetul și rețelele de socializare, foarte multă lume suferă de un deficit de atenție. Faptul că avem la îndemână tot timpul informații felurite ne face să nu ne mai putem concentra timp îndelungat asupra unui singur subiect. Acesta este si motivul pentru care devine din ce în ce mai greu de citit texte lungi și popoziții complicate. În plus, în culturile de tip occidental, avem și o întragă industrie care se ocupă de captarea atenției noastre în scopuri comerciale – advertisingul (citește mai mute aici).

Cred că tocmai acesta este punctul în care tehnicile meditative pot ajuta foarte mult omul occidental deoarece aceste tehnici sunt, în principiu, tehnici de concentrare a atenției pentru un timp îndelungat. Avem nevoie de un exercițiu al atenției pentru a putea reuși să ne concentrăm asupra lucrurilor care merită cu adevărat făcute în viețile noastre, asupra modurilor în care ne putem împlini visele și asupra fericirii noastre personale.

Această nevoie a fost sesizată deja în alte țări. Există propuneri de introducere a orelor de tehnici meditative în școli din țări precum Elveția sau Statele Unite și, de asemenea, există o dezbatere publică asupra modului în care aceste tehnici pot ajuta copii să facă mai bine față stresului și problemelor vieții de adult din occident.

Chiar dacă, în România, mai este mult până la astfel de dezbateri din cauza lipsei dialogului social (citește mai mult aici), cred că fiecare dintre noi putem să începem să ne îmbunătățim prin meditație puterea de concentrare a atenției și, astfel, randamentul în domeniile vieții care sunt cel mai importante pentru noi. În tot acest proces, cel mai bun lucru este acela că nu trebuie să avem nici un conținut doctrinar la aceste tehnici. Le putem folosi fără a fi nevoiți să acceptăm anumite dogme sau credințe, doar pentru a ne explora minte și a ne antrena atenția. Astfel, putem aduce un strop de spiritualitate în viețile noastre pentru mai mult sens și mai multă împlinire.