Putem spune că orice lucru este făcut în două etape. Una care include conceperea lucrului și alta care cuprinde realizarea lui efectivă. De multe ori este o cale lungă de la o idee la acțiune, de la conceperea unui lucru la realizarea lui și, de și mai mult ori, se întâmplă ca ideile noastre să rămână nerealizate din diverse cauze. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, trebuie să știm mai multe despre procesul prin care o idee se realizează.

Ideea și dezvoltarea ei:

O idee ne vine pur și simplu. Dar, așa cum ne apare în primă fază, este generică și difuză. Adesea, ea se arată ca o dorință. Spre exemplu – vrem să scriem o carte. Nu știm la început nimic specific despre respectiva carte, poate doar subiectul general pe care să îl abordăm. Însă această idee nu poate fi pusă în aplicare decât după ce este dezvoltată suficient. Cărți sunt destule și mii de alte cărți se scriu zilnic în întreaga lume. Trebuie să te întrebi ce ar face din ideea ta ceva unic! Să te întrebi cine ar putea fi interesat de ea și în funcție de asta să te gândești cum să o transpui în fapte, cum să o promovezi, ce preț poți pune pe ea, etc. Sunt o sumedenie de întrebări la care trebuie să răspunzi pentru a-ți dezvolta cum trebuie ideile. Și acest proces poate necesita luni de zile și caiete întregi de notițe, schițe și idei aleatoare care, într-un final, se vor aduna într-un întreg coerent.

Când este o idee bine dezvoltată:

Ideea ta este gata de a fi pusă în practică abia după ce ai reușit să o dezvolți într-atât încât să îi vezi cu claritate unicitatea și utilitatea. Să revenim la exemplul cărții. Este greu să te apuci de scris o carte doar pentru că vrei să scrii o carte, fără a avea în minte alte detalii. Ar fi, totuși, mai simplu dacă ai începe să pui pe foaie întrebările care te neliniștesc și pe care vrei să le cauți răspunsuri în carte, să te gândești la ce fel de cititori poți să ai și la cât de familial ar trebui să fie modul în care scrii; de multe ori este bine să intri până în cele mai mici detalii: ce copertă vrei să aibă, cine se ocupa de design-ul coperții (un lucru foarte important, în epoca noastră foarte multe cărți sunt judecate după copertă!), etc.

Dezvoltată la un anumit nivel, ideea aproape că prinde viață, o poți vedea cum arată și care sunt detaliile ei cele mai subtile. O poți descrie în termeni simpli și îi poți înțelege detaliile ei cele mai intime. Acesta este momentul în care poți „trece la fapte” cu ușurință. Totul este să nu amâni prea mult inițiativa deoarece ideile au ciudatul „obicei” de a redeveni difuze și generice odată ce uităm de ele și ne ocupăm mintea cu altceva.

Punerea în aplicare a ideilor.

Ia-ți în calcul că punerea în aplicare a ideilor nu iese mereu din prima așa cum ai plănuit. În general, este nevoie de perseverență și de multiple revizuiri până să ajungi la un produs finit de calitate. Și asta pentru că „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Asta nu înseamnă, însă, că ideea voastră nu este bună. De fapt, nici o idee nu a putut vreodată fi realizată întocmai. Toate au trebuit adaptate realitățiii într-un fel sau altul. Și asta pentru că o idee este, așa cum îi spune și numele, ideală. Ea nu se poate realiza întocmai niciodată, ci mereu vor exista anumite diferențe (mai mici sau mai mari) între ceea ce ați intenționat și lucrul realizat.

Cu toate acestea, este important ca planul inițial să fie cât mai detaliat posibil, astfel încât revizuirile să fie pe cât de puține și să nu pună probleme mari. Un plan bun și atent gândit vă poate economisi o grămadă de bani, timp și nervi, cu condiția să vă țineți de el. În cazul cărții noastre, este posibil să vă revizuiți anumite puncte de vedere, să reconsiderați anumite pasaje sau să restructurați cuprinsul. Aceste modificări, însă, vor fi cu atât mai ușor de făcut și mai rapide cu cât planul a fost făcut mai temeinic și ideea principală tratată în carte a fost gândită mai în detaliu înainte de a vă apuca să scrieți.

De asemenea, trebuie să luați în considerare că dezvoltarea și realizarea unei idei necesită timp și răbdare. De aceea, este bine să nu vă fixați deadline-uri nerealiste. Acestea nu vor face, în cele mai multe cazuri, decât să creeze frustrări și imperfecțiuni. Este mai bine să lucrați mai încet, dar bine, decât repede și prost. În fond, voi sunteți cei care trebuie să fiți cei mai aprigi critici ai lucrării voastre pentru ca, ulterior, după ce produsul este lansat pe piață, să nu întâmpinați criticile altora. Așadar, este preferabil să vă rezervați suficient timp pentru producerea unui lucru de care să fiți cât mai mulțumit.

Finalizarea și eliberarea ideii

La final, nu uitați să vă mai uitați odată peste ceea ce ați obținut. Asigurați-vă că se potrivește cu ceea ce ați plănuit, că poate fi scos în lume și că este de calitate. Este posibil să mai trebuiască să faceți niște retușuri finale într-o parte sau alta, dar este bine să vă rezumați doar la atât. Știu că puteți avea tentația să refaceți și aspecte mai esențiale, însă acesta este modul în care vă puteți asigura că nu veți mai termina niciodată ceea ce ați început.

Așadar, nu uitați: ceea ce ați făcut trebuie să fie util și de calitate, nu perfect. Orice idee aplicată în realitate este imperfectă și, tocmai de aceea, nu ar trebui să vă așteptați să atingeți perfecțiunea. Odată înțeles acest lucru, trebuie să puneți un „punct final” și să oferiți creația voastră lumii – pentru că în fond acesta este destinul oricărei idei, să plece de la „autorul” său și să călătoarească liberă prin lume.