Se întâmplă să avem momente în viață în care ne simțim puși la pământ și numărați de arbitru ca într-un meci de box. Cu toate acestea, putem întoarce orice knock-out într-un pas înainte cu puțină putere personală și determinare. Fie că este vorba despre carieră sau despre viața personală, puteți apela la această strategie în 5 pași pentru a vă reveni din situațiile dificile de viață:

1) Retrage-te din joc atunci când ești copleșit

Nu este nimic greșit în a recunoaște că ești copleșit de evenimente. Atunci când nu mai ești în control, ci te agăți disperat de niște idei care nu mai merg, cea mai bună soluție este să te retragi un pic și să te liniștești. Dacă nu faci asta, ești predispus la mai multe greșeli și decizii impulsive decât ai fi în mod normal, iar acest lucru este posibil să îți afecteze afacerea sau viața personală – sau chiar ambele. În astfel de cazuri, e mai bine să dai cu praf de ninja și dispari pentru câteva zile. Poți să lași explicațiile pe altă dată, oamenii care contează în viața ta vor înțelege că treci printr-o perioadă grea, iar cei care nu înțeleg asta, poate că nu contează chiar atât de mult.

2) Întoarce-te la ceea ce știi să faci cel mai bine

Majoritatea oamenilor, în perioadele bune, au tendința să se dezvolte pe mai multe planuri decât le este necesar. Asta pentru că, atunci când ne merge bine, avem sentimentul că suntem infailibili. Și nu este un lucru rău, chiar este bine să ai opțiuni. Doar că, în momentele mai proaste,  tindem să fim descumpăniți și să renunțăm la tot ce am făcut. Căutăm să „o luăm de la zero”. În loc să faci asta, folosește răgazul pe care ți l-ai luat să găsești lucrul pe care poți să-l faci cel mai bine, acel lucru care, dacă ai fi pus să-l faci 18 ore pe zi, nu te-ai plânge. Odată ce ți-ai dat seama care este acesta, ia-l în considerate pentru planul tău de revenire.

3) Privește înregistrarea eșecului tău

După ce ai găsit ce îți dorești să faci cu adevărat, încearcă să rememorezi eșecul pe care l-ai avut și să vezi care au fost pașii care nu ți-au ieșit, care au fost deciziile greșite pe care le-ai luat și ce oportunități ai ratat. Astfel, vei găsi și motivele eșecului tău. Este bine să le ții minte pe viitor. Totodată, ele îți vor oferi și o imagine de ansamblu despre ce treubie să ocolești în proiectele tale următoare.

De asemenea, vezi și ce ai făcut bine, care sunt lucrurile care te-au salvat de la un eșec  și mai mare în trecut. Nu întotdeauna tot ce facem atunci când eșuăm este greșit, de aceea este bine să-ți notezi  ideile ce merită păstrate. Este bine să le mai folosești și pe viitor. Chiar și dacă te oprești aici, ai câștigat ceva din eșecul tău, ai câștigat niște experiență și o idee mai clară despre lume și despre tine. Poți însă continua să valorifici situația în interesul tău

4) Pregătește-ți revenirea în ring

Probabil ai văzut filmul ăla cu Rocky, în care el revine după o gramadă de ani de depresie și câștigă marele trofeu. Chiar dacă este un clișeu, atitudinea asta poate să îți fie folositoare. Doar că tu nu va trebui să urci și să cobori scările unei instituții publice sau să prinzi găini în curtea din spate. Tu va trebui să pui cap la cap ce ai învățat din eșecul tău și să-ți faci o strategie de a reveni în forță. Ia ceea ce îți place cel mai mult să faci, ambalează-l în ideile originale pe care le ai, încearcă să eviți greșelile pe care le-ai făcut. După aceea, pune toate etapele pe foaie și pregătește-te să intri din nou în joc.

5) Așteaptă momentul oportun și întoarce-te la treabă

Când te decizi să te întorci la treabă, depinde de tine și de profilul tău psihologic. Unii tind să își revină mai repede după un eșec, alții mai greu. Nu de grăbi, dar nici nu amâna momentul. Ține cont de faptul că numărul de victorii în viță este direct proporțional cu numărul de meciuri pe care îl ai.