Luarea deciziilor este una dintre cele mai importante activități cotidiene ale noastre. Aceste decizii au o influență atât asupra vieții noastre personale și profesionale, dar și asupra vieții altora. Mai mult decât atât, deciziile noastre ne afectează, chiar dacă le luăm în mod inconștient. Adesea, ceea ce oamenii numesc „ghinion” se naște tot ca urmare a unor decizii făcute. De aceea, este foarte important să luăm cele mai bune decizii posibile în fiecare moment. Iată 5 moduri de a ne raporta la decizii care ne pot ajuta în momente de dificultate:

1) Să ne asumăm responsabilitatea în mod egal asupra tuturor deciziilor

Oamenii tind să își asume responsabilitatea asupra deciziilor lor mai degrabă când acestea sunt catalogate de ei sau de alții ca „importante”. Deciziile mici trec de obicei neobservate. Adesea, cele mai mărunte decizii, luate de obicei inconștient, pot avea urmări foarte mari. Avem în general tendința, mai ales atunci când nu avem de-a face cu „decizii importante”, să nu ne mai informăm, să nu mai raționăm și să nu mai ne asumăm responsabilitatea. Și de multe ori este bine să facem așa, pentru ca economisim timp, energie și nervi. Dar, cu toate acestea, tot noi suntem responsabili de faptul că nu ne-am uitat la termenul de expirare al produsului cumpărat, la fața soferului de taxi în mașina căruia ne-am urcat sau la modul în care ne lăsăm lucrurile pe marginea biroului.

2) Amânarea unei decizii este tot o decizie

De multe ori tindem să nu ne considerăm responsabili pentru deciziile pe care nu le-am luat. De fapt, în astfel de situații suntem în aceeași postură în care suntem când dăm skip unui pas în instalarea unui program pe calculator. Acțiunile noastre au efecte, chiar dacă noi nu le percepem decât la modul negativ. De aceea, șansa să greșești atunci când nu iei nici o decizie este la fel de mare ca atunci când acționezi. În schimb, dacă ne analizăm rațional situația, obține cele mai bune rezultate chiar și atunci când „nu facem nimic” – a nu face nimic la timpul oportun este mai bine decât a face ceva într-un moment prost.

3) Stabiliți-vă ferm scopurile

Luarea unei decizii este mult mai simplă atunci când știi unde vrei să ajungi. Înainte de a vă aventura în analiza opțiunilor pe care le aveți, încercați să vă definiți clar unde vreți să ajungeți – peste o lună, peste un an, peste 10 ani. În general deciziile bune sunt cele care vă ajută să ajungeți unde doriți pe termen scurt fără a vă compromite planurile pe termen lung sau invers. Astfel, puteți evita deciziile care „se pot întoarce asupra voastră”.

4) Calculați-vă „bugetul de decizii”

Mai multe studii psihologice arată ca avem o cantitate finită de atenție pe care o putem acorda zilnic deciziilor. Cu alte cuvinte, avem un „buget” de resurse ce poate fi zilnic „cheltuit” pe decizii. Atunci când acest buget se termina, pur și simplu tindem să „dăm skip” la decizii și să funcționăm pe pilot automat. De aceea, este bine să nu investim resurse decât în deciziile care, după ce ne-am stabilit scopurile, ni se par mai importante. Majoritatea marilor oameni de afaceri încep cu garderoba. Mai multe costume la fel elimină dilema matinală „cu ce ne îmbrăcăm?”. Nu știu dacă este aplicabilă la toată lumea, însă o garderobă uniformă poate salva, pe lângă decizii, și timp. De asemenea, standardizarea regimului alimentar poate ajuta. Gândiți-vă câteva feluri de mâncare care vă plac și păstrați excentricitățile culinare pentru weekend.

5) Nu reveniți asupra deciziilor luate decât dacă contextul se schimbă semnificativ

Dacă vă știți bine scopurile, vă informați bine înainte de a decide și vă asumați responsabilitatea, atunci o decizie luată ar trebui considerată un ca un fel de „capitol încheieat”. Chiar și în cazul în care luați o decizie proastă, probabil cel mai rău lucru pe care îl puteți face este să vă răzgândiți și să vă întrebați ce ar fi fost dacă ați fi procedat altfel. Pe lângă faptul că pierdeți timp, este posibil ca o „răzgândire” să fie inutilă în prezent, când contextul deja s-a schimbat.