Într-o cultură în care suntem încurajați să ne definim prin ceea ce facem, obișnuința are un rol foarte important. Ea ne face să ne simțim „ca acasă” în lumea noastră și să fim siguri pe noi în limitele unei zone de comoditate pe care ne-o construim încă din copilările. Pe de altă parte însă, obișnuința și monotonia vieții de zi cu zi ne poate afecta creativitatea. Mai mult decât atât, ea poate da naștere unor importante impasuri existențiale legate de sensul vieții și a scopului existenței noastre. De aceea, rutinele noastre trebuie ținute sub control.

Rutinele noastre zilnice și creativitatea

Gândiți-vă la o dimineață normală. Ne trezim, de obicei ajutați de ceasul deșteptător care devine, pentru primul sfert de ora al zilei cel mai mare dușman al nostru. Pe urma ne spălăm pe față, luăm micul dejun, ne bem cafeaua, ne spălăm pe dinți și plecăm spre muncă. În cazul privilegiat al celor ce se trezesc din timp, aceste activități sunt făcute într-o ordine oarecare. În cazul celor care se trezesc tarziu, toate tind să fie făcute deodată. Într-o astfel de dimineață, totul este standardizat și la fel tinde să fie și viața noastră în general. Avem o anumită rută pe care o parcurgem zilnic până la serviciu, un anumit „program de lucru”, o pauză de masă și cam atât. În rest, rutine, proceduri și tipare de comportament.

Există și un avantaj evolutiv al acestor rutine, anume acela creșterii productivității de serie. Dacă sarcinile noastre sunt repetitive, atunci rutinele ne pot face mai „buni”. Dar există și dezavantaje. Viața nu este o „sarcină repetitivă” și tocmai de aceea nu cred că rutinele ne pot face să trăim mai bine. Din contră, ele ne îngustează orizontul, ne omoară creativitatea și ne fac să ne găsim mai greu un sens al existenței.

Un important dezavantaj este cel pe care îl resimțim la nivel psihologic: ne simțim captivi în propria noastră existență, avem impresia că trăim pe pilot automat sau că nu mai avem timp liber să ne bucurăm de viață. În mod cu totul ciudat, însă, atunci când avem timp liber, tindem să urmăm tot niște tipare, la fel de bine înrădăcinate ca cele din timpul serviciului – berea cu colegii de vineri seara, filmul la cinema cu prietena de sambata dupa-amiază și cele 10 pagini citite înainte de somn zilnic.

Și aici ne lovim de un al doilea dezavantaj al rutinelor – acela că ele tind să ne acapareze toată viața și atenția. Practicate suficient de mult, devin și mai periculoase: ne fac imposibilă evadarea din tiparele noastre de gândire. Căci că despre asta este vorba în fond, despre tipare de gândire care dau naștere unor tipare de acțiune și invers, într-o ciclicitate din care se iese foarte greu.

De aceea, am început să inventăm rutine și pentru creativitate. Ele sunt niște algoritmi care par, la prima vedere, că ne ajută să fim mai creativi, dar care nu fac decât să ne ajute să combinăm între ele aceleași idei care circulă peste tot în lumea noastră. Din păcate, însă, singurul mod în care putem fi cu adevărat creativi este prin descoperire de noi posibilități și prin trecerea dincolo de limitele „comfort zone-ului” nostru.

De la mic la mare. Cum să îți învingi rutinele zilnice prin acțiune

Dacă este să examinăm motivele din spatele rutinelor noastre, vedem că, în ultimă instanță, ele sunt mecanisme prin care noi tindem să controlăm fiecare aspect al vieții noastre. Ele sunt algoritmi de a face previzibilă toată viața, de a nu lăsa nimic „la voia întâmplării”. Partea proastă în această logică este că întâmplarea nu poate fi prevăzută niciodată. Într-un fel, universul este mereu mai creativ decât noi și ne ia prin surprindere.

Ceea ce mulți numesc ghinion nu este decât o declarație de surpriză în fața faptului că rutinele noastre zilnice nu funcționează cum am prevăzut. De aceea, o strategie mai buna ar fi aceea de a ne „obișnui cu hazardul” și de a ne antrena să ne adaptăm noi la situații, fără a adapta situațiile la rutinele noastre.

Altfel spus, trebuie „să facem loc” neprevăzutului în viețile noastre. Și putem începe de la cele mai mici lucruri, făcându-le invers decât ne dictează rutina. Ce ar fi să nu mai urmăm în fiecare zi același traseu spre serviciu sau să nu mai ne legăm de fiecare dată mai întâi la pantoful stâng sau să nu mai încuiem ușa cu mâna dreaptă. Pe urmă, încetul cu încetul să ne schimbăm și rutine mai complexe, având însă grijă să nu facem din aceste schimbări niște noi rutine. Faceți asta ca un experiment o perioadă și veți observa un lucru interesant.

Abaterea atenției în acest mod asupra rutinelor ne face să înțelegem că lucrurile pot fi făcute altfel și că posibilitățile noastre de acțiune sunt în general mult mai largi decât suntem învățați să credem. Astfel, putem începe să ne clădim viața astfel încât să nu ne punem obiceiurile în calea fericirii și ideile preconcepute în carea împlinirii noastre.

Vânătoarea de idei

De aceea, căutarea de noi idei sau creativitatea în general, nu ar trebui să fie ca o cercetare, ci mai degrabă ca o vânătoare. Asta pentru că vânătoarea este activitatea în care, pentru a putea să prinzi ceva, trebuie să îți lași acasa toate rutinele și să fii atent la ceea ce „soarta” (oricum ai gândi tu această idee) îți scoate în față.

Cam la fel este și în viață. De câte ori nu v-ați dat seama că ați pierdut o oportunitate din simplul motiv că ați alergat „după iepurele care nu trebuia”? De câte ori nu vi s-a întâmplat să nu vedeți o rezolvare pe care o aveați la îndemână pentru că v-ați încurcat în rutinele voastre de gândire și argumentare? Este paradoxal că multe ori putem eșua și fără a face nimic greșit. Dar acest eșec se datorează mai degrabă lucrurilor pe care nu le facem, pe care alegem să le ignorăm pentru că ne contrazic rutinele și care, mai târziu, se pot răzbuna pe noi.

De aceea, trebuie să trăim cu conștiința că fiecare clipă ne poate aduce o oportunitate, cu condiția să știm ce așteptăm și să nu ezităm în a călca pe obiceiurile noastre pentru a-l obține. Trăită clipă de clipă astfel, viața noastră prinde mai mult sens și valoare iar noi, la rândul nostru, prindem mai multă viață, suntem mai fericiți și mai împăcați cu deciziile noastre.