Este posibil ca riscul pierderii memoriei și a capacității de a raționa odată cu îmbătrânirea să scadă, dacă ai un job care îți pune creierul la treabă. Un studiu recent arată că jobul pe care îl ai poate să te ajute să-ți menții cu mintea ˝brici˝ până la o vârstă înaintată.  Pentru aceasta, trebuie să ai preponderent sarcini de serviciu executive, interpretative și care îți solicită atenția distributivă.

Cercetătorii au analizat gândirea și memoria a 1054 de participanți, toți cu vârste de peste 75 de ani și au ajuns la concluzia că sunt trei categorii de sarcini de servici care ne ajută creierul să se mențină în formă. Primele, și cele care oferă beneficiile cele mai mari,  sunt cele care presupun rezolvarea conflictelor de muncă, dezvoltarea strategiilor de afaceri și a organizarii programului de lucru. O altă categorie de sarcini care îți pune mintea la treabă sunt cele ce necesită evaluarea, interpretarea și valorizarea informațiilor. Acestea sunt urmate de cele ce presupun atenția distributivă și analizarea datelor.

Poate că această concluzie pare de bun simț, dar rata cu care scade capacitatea de raționare și ținerea de minte în cazul celor cu job-uri solicitante din punct de vedere mental față de cei cu job-uri nesolicitante este uimitoare. Dacă ai un job care te pune să gândești, te senilizezi de două ori mai greu decât dacă ai un job repetitiv.

În majoritatea cazurilor, cu cât este mai mare responsabilitatea, cu atât mai mult vă este soliticată mintea și cu atât mai multe beneficii puteți avea la bătrânețe. De aceea, posturile de conducere par a fi cele mai de dorit din acest punct de vedere. Cu toate că sunt foarte stresante, ele vă mențin mintea mereu deschisă și atentă. Trebuie însă, mai întâi, să învățați să vă eliberați de stres pe termen scurt – nu vă va ajuta cu nimic o minte limpede la bătrânețe dacă veți dezvolta alte boli asociate cu stresul până atunci, cum ar fi problemele cardiace.

Dacă totuși ai un job repetitiv care nu-ți solicită gândirea foarte mult nu înseamnă că ești condamnat la pierderea memoriei în primii ani de pensie. Tot ce trebuie să faci este să suplinești în timpul liber ceea ce nu poți avea la locul de muncă. În funcție de hobby-urile tale, poți să găsești o activitate care să implice fie gândirea strategică (de exemplu, jocurile de strategie), fie imaginația  (cititul, scrisul, etc.), fie atenția distributivă (un sport de echipă, spre exemplu). Câte una din aceste activități ar trebui practicată zilnic pentru a sublini orele petrecute făcând task-uri repetitive.

Așadar, chiar dacă job-urile dinamice și solicitante intelectual sunt preferabile, ai libertatea să alegi practic orice job vrei atâta timp cât ai grijă ca și mintea ta să rămână activă.