A ajunge cel mai bun în orice domeniu îți dorești este mai mult o problemă de mindset decât de efort. Gândiți-vă că, după un celebru studiu făcut de  Malcolm Gladwell, aveți nevoie de 10000 de ore de exercițiu pentru a atinge excelența într-un anumit domeniu. În ecuația asta, chiar dacă talentul contează și el, multe studii spun că are mai mult rol de catalizator. Adică cei cu adevărat talentați ating excelența în mai puțin timp decât cei fără un talent special, dar, într-un final, toți vor ajunge la performanțe similare. Așadar, pentru a ajunge cel mai bun aveți nevoie de 1250 de zile de muncă la 8 ore pe zi. Adică cinci ani și un pic, dacă ne luăm liber în weekend și de sărbătorile legale.

Nu știu cum vă sună vouă, dar faptul că, tehnic vorbind, ne putem perfecționa în timpul vieții noastre în 8-10 domenii diferite și să mai avem și timp liber mi se pare foarte încurajator. În plus, dacă alegem domenii care au legătură, timpul de lucru scade proporțional. Acest fenomen este, de exemplu, observat de lingviști – cu cât știi mai multe limbi străine, cu atât îți va fi mai ușor să adaugi încă una la portofoliu.

Atunci, de ce schimbarea de carieră provoacă majorității oamenilor puternice angoase? Probabil că principalul motiv este acela că perspectiva unui nou început îi fac să creadă că pornesc totul de la zero. De fapt, lucrurile nu stau așa. Experiențele practice acumulate în trecut ne ajută să ne adaptăm prezentului și niciodată nu sunt, propriu-zis, lăsate în urmă. Ceea ce poate fi lăsat în urmă este modul în care noi ne raportăm la aceste experiențe. Astfel, ceea ce ne ține în urmă este atașamentul nostru față de trecut.

Urmările nefaste ale acestei atitudini au fost observate încă din antichitate de filosofii stoici și sunt mereu redescoperite de oameni de tot felul pe pielea lor. Dacă, pe lângă atașamentul pentru trecut mai punem și nesiguranța viitorului, ecuația care duce la o cădere nervoasă este completă. Care este răspunsul stoic la această dilemă? Împacă-te cu trecutul, trăiește în prezent și acceptă-ți destinul (adică nu-ți mai face griji față de viitor).

Nu este chiar atât de simplu să faci acest lucru, dar gândește în perspectivă. Ca om, poți ajunge la excelență în minim 10 domenii la alegere. Poți avea zece meserii – echivalentul unei mici industrii, concentrat într-o singură persoană. Aceste zece meserii vă oferă exponențial mai multe șanse de „a trăi bine”, împăcați cu voi înșivă și mulțumiți din punct de vedere financiar decât ar putea vreodată să vă ofere un singur job cu care pe deasupra e posibil să nu fiți nici mulțumiți și să nici nu vă motiveze. De aceea, cred că fiecare avem „o a doua șansă” în ceea ce privește cariera.

Aveți chiar mai multe șanse, așa că, dacă job-ul vostru actual nu vă mulțumește, poate că ar fi timpul să încercați altul. Nu este nimic anormal, mai ales în contextul anului 2015, când din ce în ce mai multe job-uri „ies din uz” din cauza evoluției tehnologice. Când a fost ultima oară când ați avut nevoie de o „dactilografă”, de exemplu? Cel mai probabil, va trebui să vă schimbați cariera cel puțin odată în viață, așa că de ce să nu vă pregătiți psihic de pe acum, având o imagine realistă asupra efortului pe care îl implică: un scop bine definit, hotărâre și 5 ani de muncă. Asta pentru excelență. Pentru „merge și așa”, vă trebuie mai puțin din fiecare.

De aceea, schimbarea de carieră nu este „un nou început” sau „un capăt de drum”, ci mai degrabă o intersecție, o opotunitate de „a schimba direcția” și de a găsi calea mai scurtă spre propria fericire. Voi cât mai aveți până la prima intersecție?