Încă din antichitate, gândirea a fost privită ca trăsătură esențială a omului. Este o idee comună aceea că noi ne deosebim de restul viețuitoarelor prin gândire mai mult decât prin orice altceva. Și pe bună dreptate, cel puțin până acum suntem singura specie care și-a dovedit capacitatea de a gândi discursiv și de a analiza mental situații de viață foarte complexe. Astfel, gândirea a ajuns să fie privită ca un bun dobândit „din oficiu” de către orice persoană sănătoasă. Și tocmai pentru că este o „proprietate” primită la naștere, uităm să ne întrebăm asupra corectitudinii gândirii noastre și ne grăbim să o dezvoltăm și să o diversificăm. Dar o astfel de dezvoltare este precum o construcție fără fundație. La primul „cutremur” mai puternic, ne trezim cu toată „filosofia de viață” pusă la pământ doar pentru că ne-am grăbit să creștem când era esențial să „consolidăm” ceea ce deja avem.

Dar o astfel de atitudine are, totuși, un fundament psihologic. Faptul că gândirea noastră este exprimată în cuvinte și într-o limbă poate să ne dea impresia că, prin învățarea limbii, am dobândit și instrumentele necesare pentru a gândi corect. În plus, faptul că ne folosim de când ne știm de mintea noastră, ne poate da impresia că ea nu mai are nici un de secret pentru noi. Oare nu procedăm așa și cu persoanele din viața noastra? Oare nu ne evaluăm intimitatea unei relații cu cineva pe baza timpului pe care îl petrecem împreună? Exact la fel facem și în relația cu mintea noastră.

Thinking-Man-Stock_000005908297Medium11Din anumite puncte de vedere, folosirea minții ne poate duce și cu gândul la modul în care utilizăm orice ustensil sau gadget din viața noastră. Dar de câte ori nu folosim aparatele electrocasnice fără a ne uita pe manualul de utilizare? Dacă pentru un aparat electrocasnic nu este nevoie să citim instrucțiunile de folosire , de ce ar fi nevoie să o facem pentru propriile noastre minți?

Păi, în primul rând pentru că „produsul” minții noastre este chiar viața pe care o trăim și este cu mult mai diferit și complex decât „produsul” oricărui alt gadget. De aceea, orice „eroare de utilizare” ne afectează direct existența și, în cazuri extreme, ne poate fi chiar fatală. Ne folosim mintea să luăm decizii, să facem predicții despre viitor și să ne formăm așteptări. Dacă mintea noastră nu funcționează bine, atunci nimic nu are cum să funcționeze bine în viață.

Dar, pentru mințile noastre, probabil cele mai sofisticate gadget-uri de care dispunem, manualul de utilizare este constituit din elemente de baza de logică și argumentare critică. Ca orice manual de utilizare nu este dificil, însă necesită puțină răbdare pentru a-l parcurge și înțelege. Fără acest efort, riscăm mereu să luăm decizi eronate și să ne facem existența mai greu de suportat. De aceea, multe dintre problemele noastre existențiale (dar nu toate), la o analiză mai atentă, se pot reduce la cazuri de utilizare „greșită” a minților noastre în trecut.

Astăzi, poate mai mult decât oricând, găsim tot felul workshop-uri de gândire creativă, de gândire pozitivă, de gândire antreprenorială ș.a.m.d. Cu toate acestea, însă, majoritatea plecăm de la prejudecata că, din simplul motiv că ne naștem gândind, putem automat și să gândim bine. De aceea, ne oprim în general prea puțin să reflectăm asupra validității raționamentelor noastre și a argumentelor celorlalți. Suntem dornici să ne lărgim orizonturile fără a ne însuși fundamentele gândirii corecte.

Fără acestea, ceea ce construim nu este decât o potențială sursă de probleme în viața noastră și tocmai aici ne poate ajuta niște noțiuni de filosofie și logică. Acestea vin alături de cunoștiințele din domeniile de specializare ale fiecăruia pentru a preveni eventualele erori de raționare, decizii proaste, investiții nefericite și situații delicate.